A férfi nemi szervek

A külső férfi nemi szervek

Hímvessző
Két feladata van: az ondó hüvelybe juttatása, illetvea vizelet kivezetése. Átlagos mérete (nyugalmi állapotban) körülbelül 8–15 cm. A hímvesszőben három barlangos test található. Amikor ezek nemi izgalomra megtelnek vérrel, a hímvessző megduzzad, megmerevedik (ezt nevezik erekciónak), a mérete megnő, és alkalmassá válik a szexuális együttlétre.

Makk
A hímvessző legfelső része a makk, amely gyűrű- vagy gallérszerű képződménnyel kapcsolódik a hímvessző testéhez. Számos ér és ideg fut itt, ezért olyan érzékeny.

Fityma
A hímvessző makkját védő előbőr, vagy ha úgy tetszik, bőrredő. Feladata a makk védelme. Merevedés után felhúzódik a makk aljára, akár egy gallér.

Herezacskó
Egy bőrképződmény, amelyben a herék helyezkednek el. Nemcsak védi a heregolyókat, de megfelelő hőfokot is biztosít számukra.

A belső férfi nemi szervek

Herék
A hímvessző alatt található páros szerv a here, amely a herezacskóban helyezkedik el. A heréknek egyrészt a férfihormonok termelésében van szerepük, másrészt azokat az érett hímivarsejteket tartalmazzák, amelyek az érési folyamat során az ondóhólyagba kerülnek.

Mellékherék
A herék hátsó felszínén helyezkednek el. Elraktá­rozzák és szállítják a herékben termelődő ondósejteket.

Ondóhólyag, ondóvezeték, prosztata
Az ondóhólyagban gyűlnek össze az érett, megtermékenyítésre alkalmas hímivarsejtek, amelyeket a herék termelnek. Ezek összekeverednek a prosztata által termelt váladékkal, így alkotják együtt az ondót. A hólyag a nemi izgalom fokozódására összehúzódik, az orgazmus során ritmikusan kipréseli magából az ondót, és bekövetkezik a magömlés (ez az ejakuláció). Az ondó az ondóvezetéken keresztül jut a húgycsőbe, majd a hímvesszőn keresztül kiürül.